Nedan följer några av de vanligaste frågorna som jag får på gymnasiebiblioteket:

Hur länge får jag låna böckerna?

De flesta böcker har en lånetid på 4 veckor, och läromedel 100 dagar. Du kan låna om dina böcker två gånger. Vid varje omlåningstillfälle förlängs lånet med 4 veckor/100 dagar från datumet för omlånet. Tredje gången måste du visa upp/lämna tillbaka boken och låna om den igen. Om disken är obemannad kan du återlämna boken i självservicedatorn och sedan låna om den igen.

Jag har glömt min PIN-kod. Hur gör jag?

Uppsök informationsdisken och be om att få byta skriva in en ny PIN-kod.

Varför står det inte vilka böcker som är sena i SMS:en?

Tyvärr får inte boktitlarna plats i de automatiska SMS:en, utan du ser bara hur många böcker som du måste lämna tillbaka/låna om. Du kan ta reda på vilka titlarna är och låna om dessa genom att:

  • uppsöka biblioteket (disken eller självservicedatorn) eller
  • gå in på Götabibliotekens hemsida och logga in med lånekortsnummer/personnummer samt din personliga PIN-kod.

Jag får inga påminnelser. Varför?

Ta kontakt med bibliotekspersonalen i disken och se om rätt mobilnummer står på ditt konto. Kom ihåg att alltid meddela nya kontaktuppgifter till biblioteket.

Hur kan jag göra beställningar från andra bibliotek?

Först kan du se vilka böcker som går att hitta inom Götabiblioteken. Här kan du göra reservationer online genom att logga in med ditt personnummer/lånekortnummer och PIN. Det går naturligtvis också att be personalen på biblioteket om hjälp.

Om boken inte finns på Götabiblioteken, kan man göra ett fjärrlån. Be personalen om hjälp.

Kan man önska inköp?

Tycker du att en bok saknas på biblioteket? Biblioteket är mycket tacksamma för era inköpsförslag, så tveka inte att kontakta oss.

Jag har tappat mitt lånekort – vad gör jag?

Om du tror att kortet är borta, se till att spärra det. Du kan köpa ett nytt  för 10 kr. Du kan, som vanligt, låna även på ditt personnummer (10 siffror).

Jag har tappat en bok. Vad gör jag?

De allra flesta böcker brukar man hitta hemma eller i skåpet. Är det en lärobok kan det vara bra att också kolla med klasskompisarna, om man råkat förväxla bok. Får du inget napp, ta kontakt med mig så kan vi titta på hyllan här och ha en dialog om hur vi kan lösa problemet på bästa sätt. Ibland tvingas vi utfärda fakturor för böcker som försvunnit eller skadats, men detta är naturligtvis sista utposten.

Får man skriva i biblioteksböckerna?

JA och NEJ.

Vi VILL att ni skriver NAMN i era böcker som ni lånar med klassen (klassuppsättningar, gruppuppsättningar eller läromedel) för att undvika onödiga förväxlingar vid återlämningen. I övrigt VILL VI INTE ha några anteckningar eller klotter i böckerna.