Nedan följer några av de vanligaste frågorna som jag får på biblioteket:

Hur länge får jag låna böckerna?

De flesta böcker har en lånetid på 4 veckor, och läromedel 100 dagar. Du kan låna om dina böcker två gånger. Vid varje omlåningstillfälle förlängs lånet med 4 veckor/100 dagar från datumet för omlånet. Tredje gången måste du visa upp/lämna tillbaka boken och låna om den igen. Om disken är obemannad kan du återlämna boken i självservicedatorn och sedan låna om den igen.

Jag har glömt min PIN-kod. Hur gör jag?

Du kan välja ny PIN-kod enkelt och fort i disken.

Varför står det inte vilka böcker som är sena i SMS:en?

Tyvärr får inte boktitlarna plats i de automatiska SMS:en, utan du ser bara hur många böcker som du måste lämna tillbaka/låna om. Du kan ta reda på vilka titlarna är och låna om dessa genom att:

  1. uppsöka biblioteket (disken eller självservicedatorn) eller
  2. gå in på Götabibliotekens hemsida https://www.gotabiblioteken.se/web/gotabiblioteken och logga in med lånekortsnummer/personnummer samt din personliga PIN-kod.

Jag får inga påminnelser. Varför?

Ta kontakt med Karolina och se om rätt mobilnummer står på ditt konto. Kom ihåg att alltid meddela nya kontaktuppgifter då du byter.

Hur kan jag göra beställningar från andra bibliotek?

Först kan du se vilka böcker som går att hitta inom Götabiblioteken (https://www.gotabiblioteken.se/web/gotabiblioteken). Här kan du göra reservationer online. Det går naturligtvis också att be Karolina på bibblan om hjälp.

Om boken inte finns på Götabiblioteken, kan man göra ett fjärrlån. Be Karolina om hjälp. Om du vill att det ska gå snabbare, ta reda på information om boken på LIBRIS http://libris.kb.se/  bokens ISBN-nummer och fyll i det, samt ditt namn och personnummer på följande ansökningsblankett..

Kan man önska inköp?

Tycker du att en bok saknas på biblioteket? Hjälp mig med tips genom att ta reda på information om boken på LIBRIS http://libris.kb.se/  och fyll i följande blankett. Det går naturligtvis också att be Karolina på bibblan om hjälp.

Jag har tappat mitt lånekort – vad gör jag?

Om du tror att kortet är borta, se till att spärra det. Du kan köpa ett nytt på kommunbiblioteket för 10 kr. Du kan, som vanligt, låna även på ditt personnummer (10 siffror).

Jag har tappat en bok. Vad gör jag?

De allra flesta böcker brukar man hitta hemma eller i skåpet. Är det en lärobok kan det vara bra att också kolla med klasskompisarna, om man råkat förväxla bok. Får du inget napp, ta kontakt med mig så kan vi titta på hyllan här och ha en dialog om hur vi kan lösa problemet på bästa sätt. Ibland tvingas vi utfärda fakturor för böcker som försvunnit eller skadats, men detta är naturligtvis sista utposten.

Får man skriva i biblioteksböckerna?

JA och NEJ.

Vi VILL att ni skriver NAMN i era böcker som ni lånar med klassen (klassuppsättningar, gruppuppsättningar eller läromedel) för att undvika onödiga förväxlingar vid återlämningen. I övrigt VILL VI INTE ha några anteckningar eller klotter i böckerna.