Emma Johanssons minne 2015

22 september, 2015

We gotta get out while we’re young. Cause tramps like us, baby we were born to run (Bruce Springsteen, 1974)

Sedan urminnes tider, eller åtminstone sedan några år tillbaka, har Bildningscentrum varje höst genomfört en friluftsdag där alla elever, och de hurtigaste och mest rosenkindade ur personalen, sprungit ett gemensamt löplopp. Till i år hade arrangemanget genomgått en förvandling där en ny bansträckning och ett nytt namn presenterades. Namnet, Emma Johanssons minne, är en hyllning till läraren Emma Johansson som förra året lämnade oss, alldeles för tidigt och alldeles för hastigt.

Banan som löptes var i år avsevärt mycket kortare än vad den tidigare varit men bjöd ändå på rejäla utmaningar i varierad terräng. Banprofil och banans karaktär visade sig passa de flesta och hyllades av bland andra veteranen Lars Björk. Undertecknade (huvudarrangörer och tillika idrottslärarna på skolan, Johan Nicklasson och Andreas Malmqvist) hade på förhand tippat att segertiden skulle hamna någonstans mellan 24 och 25 minuter och vi låter oss därför försiktigt imponeras av de tider som faktiskt presterades. De rykten som säger att vi själva, vid utprovandet av banan, sprungit på under 20 minuter lämnar vi därhän utan vidare kommentarer.

Efter en rafflande spurtuppgörelse lyckade Alexander Johansson från TE13 hålla undan och segrade i herrklassen på tiden 23.10. Alexander hade på bästa Johan Olsson-manér(Johan Olsson, svensk OS-guldmedaljör, reds. anm.) mörkat sin form med utsagor om sjukdom och antog därmed rollen som underdog, något som visade sig vara vinnande. I damklassen segrade Emy Anspach i NA14. Emy disponerade loppet mästerligt och följde minutiöst sina på förhand utstakade kilometertider.

Klassen för lärare och personal karaktäriserades i vanlig ordning av lycratights, pulsklockor och ett odistansierat förhållningssätt till den egna förmågan. Mot bakgrund av detta kan en tänka sig att det svors lite i det fördolda när nykomlingen, youngstern och skägghipstern Oskar Friström tog hem segern. Oskar hade, dagen till ära, bytt ut flip flop-sandalerna mot mer löpvänliga skodon och tog segern med sitt sedvanliga lugn.

Imponerande tider och segrare i all ära men loppets huvudsakliga syfte var att tillsammans få röra på oss under avslappnade former. Utifrån detta kan vi konstatera att den första upplagan av Emma Johanssons minne blev var den var tänkt att vara och vi tror att detta var starten på en för skolan viktig tradition. Väl mött nästa år, och kom ihåg: We gotta get out while we’re young(…) Baby we were born to run!

Resultat

Herrar
1. Alexander Johansson, TE13 – 23.10
2. Gabriel Fromell Norberg, EK14 – 23.13
3. Max Kroon, BA13 – 23.30
4. Harald Wiginder, SA14 – 23.35
5. Philip Bergenrot, HA14 – 23.36

Damer
1. Emy Anspach, NA14 – 29.15
2. Elina Jigered, EK13 – 30.20
3. Wilhma Lindholm, SA14 – 33.10
4. Amanda Jansson, BF15 – 33.27
5. Märta Nilsson, NA14 – 34.30

Personal
1. Oskar Friström – 28.43
2. Johan Dahlberg – 30.10
3. Lars Björk – 30.11

Oscar