”En snickares dagbok”

13 april, 2018

Yrkesstolthet, tidskapslar och svensk respektive norsk byggbransch. Det fanns mycket att diskutera i samband med torsdagens uppstart av bokcirkeln i BA17.

Här på Byggprogrammet i Åtvidaberg förstår man att det går att kombinera traditionell byggteori med läsning och diskussion av skönlitteratur och biografier! På torsdagens teorilektion besökte bibliotekspedagogen Karolina klass BA17 och lärare Jocke Moberg för att påbörja en bokcirkel kring biogragin ”En snickares dagbok”. Boken är skriven av den norska snickaren Ole Thorstensen som, utöver sitt yrkeshantverk, även bemästrar berättandets dito. Han skriver på ett underfundigt och medryckande sätt som kan få även den mest ohändige att bli nyfiken på byggandets ädla konst.

Torsdagens bokcirkel kom att kretsa en hel del kring stoltheten i yrket och skillnaden mellan Norge och Sverige när det gäller byggbranschen i allmänhet och snickarjobbet i synnerhet. Dessutom halkade diskussionen in på fenomenet med tidskapslar som nyligen uppmärksammats i nyheterna. Det är nämligen ganska vanligt att man i samband med ett bygge lämnar någonting i husens väggar, något som kommer fram först när byggnaden rivs. Karolina kunde berätta att man även i samband med bygget av det nya biblioteket i Åtvidaberg upptäckt just en sådan tidskapsel, i form av ett kuvert från 1913 i ett bjälklag. 

Framöver kommer teorilektionerna inledas med en uppföljning av den senaste veckans läsning av boken. Jocke har lovat klassen att boken, utöver sina litterära kvaliteter, kommer bjuda på många hantverksmässiga godbitar och praktiskt kunnande som de kommer att ha nytta av i såväl utbildningen som det framtida arbetet.