Höstpaddling i skärgården

21 september, 2017

Elva elever från olika program läser detta läsår kursen Idrott och hälsa 2 som individuellt val i årskurs tre. Kursen är en fördjupningskurs och innehåller bland annat olika former av friluftsliv. I tisdags morse begav sig därför hela gänget till Ekön i Gryts skärgård för ett drygt dygns paddling i havskajak.

Väderprognosen var enligt SMHI “ganska osäker” men det utlysta regnet uteblev och istället fick vi under tisdagen uppleva en lugn och klar höstdag på havet. Efter att ha slagit läger på Vesslingsö begav vi oss vidare till naturreservatet Gubbö kupa där vi gick upp till den magnifika utsiktsplats som finns på ön. Därifrån blickade vi ut över stora delar av Gryt och St Annas skärgård. Väl tillbaka på Vesslingsö bjöd den eminente kocken (tillika idrottslärare och artikelförfattare) på kycklingwok tillagad över öppen eld innan det var dags att krypa in i tälten för en god natts sömn.

Om tisdagen var lugn så bjöd onsdagen på lite mer spännande väder. Under paddlingen tillbaka till Ekön fick vi tampas med regn, blåst och dyningar på upp till två meter. Stämningen kan därför beskrivas som bitvis sammanbiten men väl tillbaka på fastlandet vände dock mungiporna uppåt igen varpå den gamla klyschan “det som inte dödar härdar” dammades av. Trots den något dramatiska avslutningen var dock denna tur främst rofylld och lärorik samtidigt som vi på ett storslaget sätt fick uppleva det som vår närbelägna skärgård har att erbjuda.

//Johan Nicklasson