Jambo!

27 februari, 2017

Jambo!

Medan de flesta av er har haft sportlov med snö och is, så är vi 8 personer från Facetten som istället spenderat lovet på betydligt varmare breddgrader. Den 15 februari satte vi oss på flyget mot Nairobi, Kenya, för att undersöka möjligheterna till ett framtida samarbete med en partnerskola i stadsdelen Juja. Vi som reste var rektor Mikael Nord och jag (Magdalena), samt Pia Mucchiano (danslärare) och hela Facettens dansprofil i år 3 (Märta, Fanny, Karolina, Angelica och Mathilda).

 

Under dagarna i Nairobi besökte vi huvudsakligen vår partnerskola, hade workshops, studiebesök och samtal. Våra danselever fick både lära sig afrikansk dans, samt lära ut modern dans och ha föreställningar. Förutom våra egna danselever från Facetten fick vi också sällskap av 4 danselever från De Geer-gymnasiet. Men vi fick också se mycket annan fritidsverksamhet, inte minst fotboll, som är väldigt stort bland barnen och ungdomarna där (precis som hos oss)! Förhoppningen är att vi ska kunna söka medel för att på sikt hitta ännu bredare samarbeten och att fler elever med olika inriktningar ska kunna hitta ämnen och projekt för sina gymnasiearbeten, till exempel.

 

Förutom dagarna i utkanten av Nairobi så besökte vi även Masai Mara som är en av Kenyas mest kända nationalparker. Där tittade vi på projekt med koppling till hållbar utveckling, allt från ”wildlife conservation”, där man jobbar med att bevara utrotningshotade arter, till trädplantering i kampen mot avskogning. Vi besökte också ett utbildningscentrum för Masai-tjejer. En bred palett av olika frågor och fokusområden, som vi tänker skulle kunna vara intressanta för elever att sätta tänderna i inför kommande utbyten!

 

Om ni vill veta mer, så tveka inte att ställa frågor! Våra danselever är tillbaka på skolan fr o m imorgon, tisdag, då de valde att stanna några extra dagar och vila upp sig på kusten.

Magdalena är också med i Åtvidabergs Kenyaförening. Om ni tycker projektet och Kenyaresan var intressant, så har hon bloggat om den mer ingående på föreningens hemsida: