Stockholmsresa till Nobel Prize museum och riksdagen

25 mars, 2019

Onsdagen den 20/3 åkte EK 18, SA 18, NA 18,TE 18 och BF 17 till Stockholm för att träffa den före detta Facetteneleven Erica Nådin som numera är en av de 349 ledamöterna i Sveriges riksdag.

Erica tog emot eleverna i två omgångar och trots att hon bara hunnit tjänstgöra som ledamot en kort tid var hon mycket kunnig och guidade med stor entusiasm klasserna runt i bl. a kammaren, finansutskottet, andrakammarsalen och presscentret. Erica förmedlade på ett mycket personligt sätt hur vardagen för en riksdagsledamot ser ut och hon uttryckte en stor förtjusning över att få möjlighet att arbeta med viktiga politiska frågor på heltid. Erica tillhör socialförsäkringsutskottet där hennes ansvarsområde är pensioner, något hon aldrig tidigare sysslat med.

-Det är så fantastiskt roligt att ständigt få lära sig nya saker. Varje dag här är som en högskolekurs, jag lär mig hela tiden, berättade Erica. Hon tillhör de allra yngsta ledamöterna i riksdagen och något av det viktigaste hon ville skicka med ungdomarna var uppmaningen att engagera sig politiskt. Hon uttryckte en uppriktig oro över den höga medelåldern hos politiker och förklarade att demokratin kommer att vara hotad om inte de unga står beredda att ta över när de gamla försvinner.

Utöver besöket i riksdagen stod Nobel Prize museum på schemat.  EK och SA deltog i ett skolprogram om den amerikanska medborgarrättsrörelsen och Martin Luther King Jr, medan NA-,TE- och BF-eleverna tittade på muséets övriga utställningar. I utställningen ”Rätten till frihet” fick EK- och SA-eleverna lära sig mycket nytt om kampen för alla människors lika värde och hur den i USA fördes under ledning av Martin Luther King. 1964 fick han som en av de yngsta pristagarna någonsin ta emot Nobels fredspris. Året innan hade han hållit det numera världsberömda ”I have a dream”-talet. King mördades 1968, endast 39 år gammal.