Teaterresa till Dramaten

1 mars, 2019

“Ur led är tiden, ve att jag är den som är född att ställa den till rätta”. Dessa bevingade ord spottade en märkbart frustrerad Adam Lundgren ur sig på Dramatens stora scen, onsdagen 27 februari. På några meters avstånd och på första parkett satt knappt 90 trollbundna elever från Bildningscentrum Facetten. Gemensamt för alla dessa elever är att de läser kurserna Svenska 2 eller Svenska 3 och att de nu tillsammans med sina svensklärare fått möjlighet att besöka Kungliga dramatiska teatern för att bevittna det som ibland kallas för pjäsernas pjäs-Hamlet.

Den aktuella uppsättningen hade premiär 9 februari och Adam Lundgren, känd från bland annat Vår tid är nu, Torka aldrig tårar utan handskar och Känn ingen sorg, gör den eftertraktade rollen som Hamlet-prinsen av Danmark. Vår gemensamma upplevelse är att han väl fyller ut  kostymen och våra elever, av vilka många var på teater för första gången, imponerades av såväl scenspråk som förmåga att memorera och uttrycksfullt framföra monologer. Tragik blandas med komiska inslag och mest skratt rev Lundgren ner när han på en rad suggestiva vis försökte övertyga kungen, kammarherren Polonius och publiken om äktheten i sin egen galenskap. Kanske är en del av oss rent av benägna att hålla med Dagens nyheter när de i sin recension konstaterar att “Lundgren är som född till rollen” (2019-02-11).

Språket i denna tappning av pjäsen är subtilt moderniserat men med bibehållen rytm och elegans. Pjäsen har också kortats ner vilket resulterat i att handlingen blir tydlig och med ett ständigt driv framåt. Sceneriet är minimalistiskt och främst bestående av en stor svart trappa där de flesta scener utspelar sig. Undantaget från detta är när pjäsens kungapar, Claudius och Gertrud, kvällen till ära får låna balkongen av kung Karl Gustav och drottning Silvia som just denna afton alltså lyste med sin frånvaro. Lyste med sin närvaro gjorde istället Karin Franz Körlofs som på ett nästan smärtsamt vis gestaltade Ofelia och hennes vedermödor.

Vårt besök på Dramaten började redan på eftermiddagen då vi av initierade och engagerade guider fick en rundvandring på Dramaten. Många är de stora svenska skådespelare som har vistats i dessa lokaler och porträtt av, bland andra, Mikael Persbrandt, Max von Sydow, Lena Endre och Ingmar Bergman vittnade om detta. Av guiderna fick vi också veta en del om teaterns historia, arkitektur, hur ofta kungen är på plats och hur “de jävlarna i Borås” har rivit sin teater. Guiden skickade också med en uppmaning till oss östgötar att vara stolta över vår egen teaterscen- Östgötateatern. Dessutom fick vi besöka kostymförrådet och Dramatens mindre scener samt reflektera över om det inte vore rimligt att kulturarbetare i allmänhet, och Dramatenskådespelare i synnerhet, skulle bära mer kändisskap än längdskidåkare och deltagare i Paradise Hotel.

Efter det att Hamlet fallit ned död och skådespelarna rivit ned några minuters välförtjänta applåder klev vi ut i den mörka Stockholmsnatten. Kanske skulle vi nu ut och, för att begagna ett lätt anakronistiskt uttryck, “göra staden osäker”!? Rent av “gå på lokal”? Så blev dock inte fallet. Istället drabbades vi av “eftertänksamhetens kranka blekhet”, hoppade in i bussen och styrde åter mot Åtvidaberg.

Vi vill tacka personalen på Dramaten för ett professionellt och trevligt bemötande. Vi vill också tacka våra  elever för en fin dag tillsammans och för ett föredömligt uppträdande.

/Svensklärarna genom Johan Nicklasson

På bilden: En lättläst version av Shakespeares Hamlet, återberättad av Pamela Jaskoviak, illustrerad av Clara Johansson. Boken finns att låna på ditt Åtvidabergs bibliotek.