Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Det var många som passade på att besöka Bildningscentrum Facetten under helgens Öppet hus-event. Ett event som dels var ett traditionellt öppet hus inför gymnasievalet, dels bjöd in allmänheten att besöka de historiska lokalerna.
- Det blev ett lyckat event med många besökare. Jag vill rikta ett tack till alla medarrangörer, företagare och medarbetare på skolan som tillsammans bidrog till en minnesvärd dag, säger Mikael Nord, rektor på Bildningscentrum Facetten.
Mässan lockade besökare i alla åldrar och erbjöd något för var och en. På plats fanns representanter från näringslivet, tjänstepersoner från kommunen och medarbetare och elever från skolan. Scanfil, Villa Baro, Etcon, Näta och ÅFF var också med på deltagarlistan, liksom Åtvidabergsplatsen och Näringslivscentrum. Besökare med intresse för näringslivsfrågor kunde lyssna på en föreläsning med Scanfils VD Steve Creutz som tillsammans med Utbildningsförvaltningens chef K-J var på plats för att berätta om samverkan mellan skola och näringsliv.
En trappa upp, i “PV:n” i mitten av skolan, fanns det yngre förmågor som bidrog till den entreprenöriella andan. Där anordnades nämligen en lokal UF-mässa, där våra elever stod i sina företagsmontrar och berättade om sina affärsidéer och produkter. För dessa elever blev mässan ett utmärkt tillfälle att öka på försäljningen av sina produkter, då många besökare lämnade lokalerna med något nyinskaffat.
Mässan innebar också traditionella inslag. För intresserade elever i årskurs nio erbjöds som brukligt chansen att besöka skolans lokaler och möta representanter från skolans sju program vid deras stationer. Utöver utställningar och informationsmaterial erbjöd stationerna interaktiva happenings med tydlig programprägel. Besökarna bjöds t.ex. in att på de högskoleförberedande programmen delta i quiz och tävlingar som “Är du smartare än en ekonomi-elev?” “Gissa vikten” och “Testa fördomar om kaffe-konsumenter”. På yrksessidan utmanades man istället i varumärkesmemory, spikslagartävling, cementborrning med slagborr, kabelskalning och dragning med dragfjäder, bara för att nämna några aktiviteter. Även SFI och VUX var representerade. SFI anordnade även de en aktiverande prövning där de som besökte stationen fick para ihop rätt mening med rätt språk - ett utmanande men uppskattat inslag som drog folk.
I den äldre generationen fanns det förstås också ett flertal forna Facit-medarbetare som kommit för att besöka den gamla arbetsplatsen. Skolans lokaler tillhörde ju en gång i tiden storföretaget Facit som, med sin produktion av kontorsmöbler och kontorsmaskiner, nådde sin storhet runt 1970. De historiska vingslagen fick ytterligare kraft i och med Daniel Carlbergs och Christer Engströms film om Facit, som rullade på storbildsskärmarna under hela mässan. Upphovsmännen, tillika duon bakom böckerna I en annan del av Åtvid och Folket på Facit, var dessutom på plats med ett bokbord under mässan och gav utöver detta en föreläsning om företagets historia vid två tillfällen under dagen. Som en extra bonus för alla Facit-intresserade, fanns även den store Facit-samlaren Bertil Rogensson på plats med ett axplock Facit-maskiner och annat från sin gedigna samling.
Sammantaget blev det en riktigt lyckad tillställning med många möten över generationsgränserna. Vi hoppas att vi med denna mässa lyckats förmedla den röda tråden “från Facits räknemaskiner till en gymnasieskola att räkna med”.
Senast uppdaterad