Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Här på BFC satsar vi mycket på tillgängliga lärmiljöer och på ett varierat och flexibelt utbud av olika stödinsatser. Vi riktar vårt stöd till alla elever. Både till dig som har svårigheter och behöver särskilt stöd, och till dig som vill utmanas att förbättra dina resultat ytterligare.
På skolan strävar vi efter att upprätta fysiskt, pedagogiskt och socialt tillgängliga miljöer för lärande. Exempel på detta är olika typer av möblering för olika behov, t.ex. avskärmningsmöjligheter för ljud- och synintryck samt digitala verktyg och inlästa läromedel som ett komplement i lärandet. Sist, men inte minst, har vi vår personal med elevhälsoteam, specialpedagog, speciallärare och programmentorer som, tillsammans med mentor, arbetar med att tidigt upptäcka och identifiera behovet av stöd hos eleverna och sätta in stödinsatser.
Varje elev har en mentor som har ett övergripande ansvar för elevens studiesituation. Klassmentorn följer bl.a. upp elevens närvaro och studieresultat. Alla elever har varje vecka studietid tillsammans med sin klassmentor onsdagar kl.14-15.20. Här finns möjlighet att få hjälp av din klassmentor i frågor som rör dina studier, antingen med själva uppgiften och hur du ska ta dig an den, eller vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp för att komma vidare. Tillsammans med din klassmentor har du också 1 gång/termin coachtid där du och mentor diskuterar och följer upp dina studier utifrån studieplan, behov, problem och funderingar.
En hjälp vi har är våra stugor, som ligger i skolans pedagogiska verkstad (den s.k. “PV:n”). Här erbjuds stugor i matematik, svenska och engelska två gånger i veckan för alla som behöver stöd eller bara vill ha hjälp för att nå vidare till nästa nivå i sina studier. Stugorna bemannas av lärare i dessa ämnen. I PV:n finns även möjlighet att sitta och studera på övrig studietid när PV:n inte är bemannad.
Du kan hitta de schemalagda tiderna för stugorna i schemat (sök sal: PV).
I klassrummet intill PV:n ligger B237, även kallad "lilla PV:n". Detta rum bemannas under större delen av veckan av antingen vår specialpedagog Helen eller någon av våra två speciallärare Anette och Annica. Det finns ett schema på dörren där det står när salen är bemannad. Salen är dock alltid öppen för elever som vill sitta i lugn och ro och arbeta.
Du kan hitta de schemalagda tiderna för B237i schemat (sök sal: B237).
Rakt över torget ligger Åtvidabergs integrerade folk- och gymnasiebibliotek. Utöver folkbibliotekets ordinarie bemanning, bemannas biblioteket av gymnasiets egen bibliotekspedagog, Karolina. Till Karolina på biblioteket kan du komma om du behöver hjälp att hitta källor till ditt arbete, om du kört fast i ditt gymnasiearbete eller om du bara behöver miljöombyte i dina studier. Om hon inte är på plats kan du alltid prova att ringa henne, alt. mejla henne för att göra upp om en tid för studiestöd.
Du som läser högskoleförberedande program har en lektionstimme gymnasiearbete i veckan schemalagd i biblioteket där Karolina finns tillgänglig för handledning.
I vissa fall beslutar rektor om särskilda schemalagda stödtimmar hos specialpedagog, speciallärare, ämneslärare eller bibliotekspedagog. Vilken typ av hjälp man får och vem man får hjälp avgörs i varje unikt fall utifrån hur stödbehovet ser ut för just den eleven.
Alla elever i Åtvidabergs kommun har tillgång till inlästa läromedel via ILT (Inläsningstjänst). För romaner eller övriga biblioteksböcker finns dels möjlighet till ljud- och e-böcker via biblitotekets app Biblio. För den som har någon typ av läsnedsättning finns även möjlighet att använda sig av tjänsten Legimus. Den som behöver hjälp i sitt läsande och skrivande, kan också ha hjälp av talsyntesappen AppWriter.
Ljudböcker, inlästa läromedel och e-böcker
Instruktionsmaterial:
ILT (Inläsningstjänst)
Legimus
AppWriter
Senast uppdaterad